Blog

Glazenspoelmachine – de tornado van je horecazaak

Naast het personeel is dit wel een heel belangrijk item in de horeca. Bij zowel de natte als de droge horeca is het een komen en gaan van vaatwerk. Vooral glaswerk rouleert bijzonder snel, zeker als de stoelen en krukken allemaal bezet zijn. Die hectische afvoer van vaatwerk steeds mag niet achterin gaan stokken. Met de hand wassen is bijna nooit een snelle oplossing, zeker niet als het om glazen gaat. Daarvoor is dan ook de glazenspoelmachine een werkpaard bij uitstek, een heel handig apparaat dat binnen enkele minuten een wasje glaswerk draait. Dat hygiënisch en super schoon weer uit de spoelmanden kan worden gehaald.

Geen vaatwasser

Thuis heb je waarschijnlijk een vaatwasser opgesteld staan. Die maakt behalve glazen ook borden en bestek schoon. Een allrounder dus, die op min of meer slakkensnelheid zijn vrachtje reinigt. De vaatwasser maakt dus meer schoon dan alleen glaswerk. De glazenspoelmachine is, net zoals zoveel andere horeca apparaten, gericht op een specifieke functie: het reinigen van glazen. Time is money, zeker in het horecabedrijf, en daar speelt zo’n machine op in. Want de hitte die de spoelmachine aanwendt, is afgesteld op het schoonmaken van juist glas. Bij een gewone vaatwasser kan de hitte zo sterk worden dat het glaswerk wordt aangetast. De spoelmachine heeft dat mankement niet. Hier haal je het glas blinkend schoon en geheel streepvrij weer tevoorschijn. Klaar voor de volgende ronde. De iets geringere hitte van de glazenspoelmachine betekent overigens niet dat de glazen er niet geheel bacterievrij uitkomen. Hygiëne staat voorop.

De omloopcyclus en de glazenspoelmachine

Een winstgevende horeca is er eentje waarbij de drankjes vlot worden doorgegeven. Bij een goede verkoop mag de omloopcyclus natuurlijk niet gaan haperen. De spoelcyclus van jouw spoelmachine kan een bottleneck worden bij drukte. Je kunt geen bestellingen in de wacht zetten omdat je net even geen schone glazen hebt. Een machine met twee rekken is in dat geval wel handig. Een rek gaat de machine in voor een was, de tweede staat al buiten de machine klaar. Een goede machine spoelt met een temperatuur van zo’n 75 graden Celsius. Check of de spoeltijd past bij de grootte en de hectische momenten van je bedrijf.

Een glazenspoelmachine aanschaffen?

Kijk vanuit je bedrijf wat je nodig hebt en kies de juiste grootte van de machine. Maar er zijn meer zaken waar je je over zou moeten buigen. Er vallen namelijk meer keuzes te maken dan enkel het volume aan glaswerk dat de machine aan moet kunnen. Denk ook na over:

• Hoogte van de machine (tussen 595 mm en 820 mm)

• Machine met of zonder spoelglansmiddelpomp

• Machine met of zonder spoelpomp

• Machine met of zonder afvoerpomp

• Welke afmetingen voor de spoelmand: 40×40 of 35×35 cm

• Wel of geen geïntegreerde waterontharder

• Een enkel- of dubbelwandig modeltype

Wees wijs met water

Een naadloze afstemming van jouw business en een glazenspoelmachine is belangrijk. De capaciteit van de machine dient te kloppen met het aantal glazen dat er bij jou dagelijks rondgaat. Check ook even – met een groen gevoel – of het waterverbruik wel efficiënt is; zo help je de duurzaamheid ook vooruit. Besef daarbij wel dat handmatig afwassen sowieso veel meer water gaat kosten.